Αναμονή

Αναζήτηση

Ένα διαφορετικό "Σαν σήμερα"

Ο αυτιστικός σούπερμαν – Μαρία Φραγκάκη

Social

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα αυτισμού, σκοπός της οποίας είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς σήμερα, εστιάζοντας περισσότερο στα πλεονεκτήματα αυτών των ατόμων, παρά στις φαινομενικές δυσκολίες που έχουν σε σχέση με την πλειοψηφία.

Ο αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κάποια θέματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους.

Αυτό, όμως είναι μόνο μία ιατρική διάγνωση.

Τα αυτιστικά άτομα είναι ιδιαίτερα χαρούμενα με αυξημένη περιέργεια. Έχουν ιδιαίτερες ικανότητες που περιμένουν να αναπτυχθούν. Ικανότητες σχετικές με τη μνήμη και τις οργανωτικές εργασίες. Η προσεκτική εστίαση και η ενδελεχής παρατήρηση τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Επαγγελματικά μπορούν να αξιοποιηθούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε εργασίες που για άλλους μπορεί να είναι χρονοβόρες. Επίσης με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να μάθουν οποιαδήποτε χειρονακτική εργασία.

Μάλιστα, κάποιοι μπορούν να μεγαλουργήσουν όταν καταπιαστούν με κάτι συγκεκριμένο. Η ιστορία μας δίνει πολλά παραδείγματα όπως των Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Μπετόβεν, Λεονάρτο Ντα Βίντσι, Τόμας Έντισον, Άλμπερτ Άινσταϊν, Έμιλι Ντίκινσον, Ισάακ Νεύτων, Tζείν Όστιν, Μικελάντζελο, Αμαντέους Μότσαρτ, Βαν Γκογκ, Μπιλ Γκέιτς και άλλων πολλών που είναι καταγεγραμμένο ότι ήταν αυτιστικοί.

Παρ’ όλ’ αυτά το κράτος συνεχίζει να μη μεριμνά γι’ αυτούς τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να παραγκωνίζονται και να μην μπορούν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Η μόρφωσή τους είναι περιορισμένη και η επαγγελματική τους αποκατάσταση γίνεται ιδιαίτερα προκλητική για εκείνους όταν αρχίζουν να την αναζητούν.

Ας αλλάξουμε, λοιπόν, λίγο τα στερεότυπα ξεκινώντας από τη δημοσίευση που έγινε στο nytimes.com σχετικά με μία έρευνα που είδε το φως της δημοσιοτητας το 2007.

Μία ομάδα Καναδών επιστημόνων αποδεικνύει ότι οι μετρήσεις στη νοημοσύνη ατόμων με αυτιστικές διαταραχές διαφέρουν ανάλογα με το είδος του τεστ στο οποίο υπεβλήθησαν.

Βάσει της κλίμακας του Wechsler, το ένα τρίτο των παιδιών που εξετάστηκαν εντάσσονταν στην κατηγορία της διανοητικής αναπηρίας και κανένα δεν είχε υψηλούς δείκτες νοημοσύνης σύμφωνα πάντα με τα συμβατικά πρότυπα.

Βάσει της κλίμακας Raven, όμως, που δε βασίζεται στη γλωσσική ικανότητα του εξεταζόμενου, η πλειοψηφία των παιδιών με αυτισμό κυμάνθηκε σε επίπεδα πάνω από τον μέσο όρο ενώ το ένα τρίτο παρουσίασε αυξημένα ποσοστά ευφυίας.

Οι περισσότεροι επιστήμονες πλέον θεωρούν ότι το μυαλό ενός ατόμου με αυτιστικές διαταραχές “εξειδικεύεται” σε συγκεκριμένες λειτουργίες, κάτι που δεν ισχύει για τον εγκέφαλο ενός μέσου ενήλικα.

Το 2009, μάλιστα, επιστήμονες στο King’s College του Λονδίνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το ένα τρίτο των αυτιστικών ενηλίκων, έχουν “κάποιες μορφές εξαιρετικών ικανοτήτων”.

Και αυτά είναι κάποια μόνο από τα στοιχεία που έχουμε τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, λοιπόν, η παγκόσμια ημέρα του αυτισμού. Η παγκόσμια ημέρας της αγάπης, της διαφορετικότητας, του σεβασμού, των σούπερ ηρώων που μας περιβάλλουν.

tumblr_inline_o500uz194c1tkfn0y_500

Τις καλύτερες ευχές μου!

Αφήστε το σχόλιό σας

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.