Αναμονή

Αναζήτηση

Ένα διαφορετικό "Σαν σήμερα"

Ποιος είναι στην πραγματικότητα σκλάβος; – Μαρία Φραγκάκη

Social

Σαν σήμερα το 2013, έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος ηγέτης, ο Νέλσον Μαντέλα. Ο Μαντέλα ήταν ένας αγωνιστής πολιτικός και μάλιστα ο πρώτος έγχρωμος δημοκρατικά  εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης από το ρατσιστικό καθεστώς των λευκών, αποφυλακίστηκε και άλλαξε την ιστορία της Αφρικής φέρνοντας με τη δράση του την πτώση του Απαρτχάιντ.

Στο διάστημα αυτό και σε δημόσιο λόγο του είχε πει: “Σκλάβος είναι αυτός που περιμένει να έρθει κάποιος να τον ελευθερώσει.” Τι να σημαίνει αυτό; Προφανώς στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Μαντέλα αναφερόταν στις ξένες δυνάμεις και στην “στήριξη” που περίμενε ο λαός. Κάτι σαν τον Ομπάμα που “πίεσε” τους Γερμανούς. Όμως μήπως μπορούμε να το γενικεύσουμε;

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να περιμένουμε. Νιώθουμε ότι η ζωή μας θα κρατήσει για πάντα κι έτσι περιμένουμε. Περιμένουμε τους πολιτικούς, περιμένουμε τους επενδυτές, περιμένουμε πότε θα έρθει η Παρασκευή. Περιμένουμε πότε θα έρθει η ανάπτυξη, πότε θα φύγουμε από το χρέος, πότε θα μας βάλουν τις συντάξεις, πότε θα μας κόψουν κι άλλο το μισθό, πότε θα έρθει καλοκαίρι… Πότε θα κάνει ξαστεριά!

Και δεν είναι αυτή η στάση μας μόνο στην πολιτική εξουσία. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Περιμένουμε πρώτα να βγάλουμε λεφτά και μετά να επενδύσουμε, πρώτα να αρρωστήσουμε και μετά να πάμε στο γιατρό, πρώτα να είναι όλες οι συνθήκες βολικές και μετά να δράσουμε. Γενικά πρώτα κάτι άλλο και μετά αυτό που θέλουμε.

Μήπως, λοιπόν, είμαστε όλοι σκλάβοι του εαυτού μας; Του εαυτού που θέλει να περιμένει. Να περιμένει μέχρι να μην μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Μήπως αυτό που πρέπει να παλέψουμε δεν είναι το κράτος και οι συνθήκες, αλλά ο ίδιος μας ο εαυτός; Γιατί αυτός μας διαμορφώνει. Αυτός είμαστε.

Οπότε πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε. Ένα πουλί αν περίμενε την άπνοια για να κάνει το πρώτο του άλμα θα ήταν για πάντα φυλακισμένο στη στεριά. Έτσι κι εμείς…

Τις καλύτερες ευχές μου!

Αφήστε το σχόλιό σας

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.