Αναμονή

Αναζήτηση

Εσωτερικές Αποχρώσεις Συγγραφική Γωνία

Τα αντιστρόφως ανάλογα ποσά της ζωής – Μαρία Φραγκάκη

Social

Στα μαθηματικά και σε διατύπωση που όλοι μπορούν να αντιληφθούν ανεξαρτήτου γνώσεων, αντιστρόφως ανάλογα λέγονται τα ποσά που όταν μεγαλώνει το ένα, μικραίνει το άλλο στον ίδιο βαθμό. Είναι μία έννοια που τη χρησιμοποιούμε για να λύσουμε προβλήματα του σχολείου, αλλά με μία πιο προσεκτική ματιά θα αντιληφθούμε ότι χρήζει βιοτικής σημασίας για τις ζωές μας.

Αν αναλογιστούμε τις συναισθηματικές μας διακυμάνσεις και τα αποτελέσματα που είχαν αυτές στην σωματική, κοινωνική και πνευματική μας κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε κάπως στο πνεύμα αυτού του παραλληλισμού. Γιατί ό,τι δρόμο κι αν έχουμε επιλέξει είναι μοναδικός. Με επιλογές που λειτούργησαν εις βάρος άλλων επιλογών. Δεν έχει σημασία η ποιότητα της επιλογής, αλλά το γεγονός που επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνεται όσο ζούμε.

Για να ξετυλίξουμε ακόμη περισσότερο το κουβάρι θα πάρουμε ένα απλό έως απλοϊκό παράδειγμα. Κάποιος ξεκινάει από το σπίτι του για να πάει στη δουλειά του. Όσο απομακρύνεται από το σπίτι του, τόσο πλησιάζει στη δουλειά του. Για αρκετή ώρα ενδεχομένως όσο προχωράει θα συνεχίζει να είναι πιο κοντά στην αφετηρία του από τον τελικό του προορισμό, όμως κάποια στιγμή αυτό θα αλλάξει και ο τερματισμός θα είναι πολύ πιο κοντά από το σημείο εκκίνησης.

Τώρα, τι νόημα έχουν όλα αυτά αν δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα χρήσιμο συμπέρασμα που θα μας βοηθήσει στην καθημερινή μας ζωή; Όπως και οι νόμοι της φύσης και του σύμπαντος, έτσι και τα μαθηματικά υπάρχουν και έχουν εφαρμογή σε οτιδήποτε μας συμβαίνει είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, είτε το αποδεχόμαστε είτε το απορρίπτουμε. Έτσι και αυτή η πολύ απλή έννοια που μαθαίνουν τα παιδάκια του δημοτικού, βρίσκεται παντού γύρω μας και ζυγίζει την πνευματική μας – και όχι μόνο – κατάσταση.

Που, λοιπόν, συναντάμε αυτή τη ζυγαριά; Την συναντάμε στην αγάπη, στον εγωισμό, στον θυμό, στην αισιοδοξία, στη θλίψη, στη χαρά, στην ταπείνωση, στον έρωτα και σε όλα τα συναισθηματικά βιώματα που μπορούν να δομήσουν έναν χαρακτήρα. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι όσο μεγαλώνει η αγάπη, μικραίνει ο εγωισμός και όσο ανεβαίνει ο εγωισμός μικραίνει η αγάπη. Όσο μεγαλώνει η υπερηφάνεια, τόσο λιγοστεύει η ταπεινοφροσύνη και το αντίστροφο. Όσο αυξάνεται η θλίψη, τόσο μειώνεται η διαύγεια. Και η ζυγαριά συνεχίζει να κινείται ανάλογα με το τι της βάζουμε, με το πως επιθυμούμε να μετρήσουμε εμείς τον εαυτό μας.

Βέβαια δεν πρέπει σε αυτή τη διαδικασία να ξεχνάμε και τα πιο σημαντικά ανάλογα ποσά της ζωής μας που μας υποδεικνύουν ότι όσο πιο ειλικρινείς είμαστε με τον εαυτό μας, τόσο πιο κοντά βρίσκεται η αλήθεια άρα και οι λύσεις σε κάθε μας πρόβλημα.

Όλα αυτά λειτουργούν ως μία υπενθύμιση ανάλογα με το που θέλουμε να φτάσουμε, αλλά ακόμα πιο ουσιαστικά με το ποιοι θέλουμε να γίνουμε!

Τις καλύτερες ευχές μου!

Αφήστε το σχόλιό σας

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.