Αναμονή

Αναζήτηση

Ένα διαφορετικό "Σαν σήμερα"

Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσην – Μαρία Φραγκάκη

Social

Σαν σήμερα το 1924 γεννήθηκε ένας Άγιος. Ο Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης, ο κατά κόσμο Αρσένιος Εζνεπίδης. Θα ήθελα πολύ να γράψω γι’ αυτόν τον Γέροντα, ο οποίος αφενώς άλλαξε τη δική μου σχέση με τον Θεό, αφετέρου ως ένας σύγχρονος Άγιος έχει αφήσει ζωντανά σημάδια στις καρδιές των ανθρώπων της εποχής μας. Όμως έχουν γραφτεί τόσα βιβλία και έχουν μιλήσει για εκείνον πνευματικοί και Πατέρες της Εκκλησίας μας που ό,τι παραπάνω κι αν πω θα είναι τουλάχιστον φλύαρο και ανούσιο. Παρ’ όλ αυτά με αφορμή τη γέννησή του παίρνω το θάρρος να συζητήσω μαζί σας κάτι που με απασχολεί καιρό.

Γιατί στις μέρες μας το να είσαι επιστήμονας είναι πιο σπουδαίο, ή καλύτερα πιο δημοφιλές, από το να είσαι Άγιος; Μήπως επειδή καταλαβαίνουμε την επιστήμη καλύτερα από τον Θεό; Μήπως επειδή η Αγιότητα είναι κάτι που φαντάζει τόσο μακρινό με αποτέλεσμα να την απορρίπτουμε; Ή μήπως επειδή δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει Άγιος, όπως δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει Θεός και πίστη;

Τις απαντήσεις τις γνωρίζει ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η εποχή μας δείχνει μία «ευαισθησία» σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε σχετίζεται με κάποιον τρόπο με τον Θεό. Και όταν λέω «ευαισθησία» εννοώ στην πραγματικότητα μειωμένες ανοχές σε σημείο εκνευρισμού. Όμως δεν είναι η επιστήμη που κρατάει το μονοπώλιο απένταντι στην Αγιότητα. Είναι και η μόδα, ο χορός, η μουσική, η τηλεόραση, οι σεξουαλικές προτιμήσεις, τα social media, τα χρήματα και ό, τι έχει να κάνει με τη θεοποίηση ενός ανθρώπου σχετικά με τις απόψεις του, τις ικανότητές του, τις προτιμήσεις του, ακόμη και τους ακόλουθούς του!

Βέβαια ένας Άγιος τι να πουλήσει; Την ταπεινοφροσύνη; Την αγάπη; Την κατανόηση; Την πραότητα; Την απλότητα; Την πίστη; Τι; Αυτά δεν πουλάνε…αλλά αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι δεν πωλούνται κιόλας γι’ αυτό έχουν ανεκτίμητη αξία. Ζούμε σε έναν κόσμο που η απόκτηση αρετών είναι μικρότερης σημασίας από την απόκτηση της ίδιας μας της ζωής, αφού με τις τωρινές συνθήκες οι περισσότεροι παλεύουν καθημερινά, οπότε το να παλέψουν και για την ψυχή τους φαντάζει αβάστακτο.

Και γυρνάμε στο αρχικό ερώτημα κάνοντας ένα βήμα παρακάτω. Γιατί έχει μεγαλύτερη αξία το να έχεις γνώση, πλούτη, εξουσία ή επιρροή από το να είσαι ένας καλός άνθρωπος; Γιατί έχουμε μάθει να τα μετράμε ολα με πεπερασμένους αριθμούς ενώ υπάρχει το άπειρο; Γιατί το κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν είναι πλέον σλόγκαν και όχι ταξίδι;

Τις καλύτερες ευχές μου!
Μαρία Φραγκάκη

Αφήστε το σχόλιό σας

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.